Proeflessen


Een proefles is dé manier om te ervaren hoe het is om zelf een vliegtuig te besturen. Wat u kunt verwachten tijdens een proefles? Dat wordt door middel van onderstaande teksten en afbeeldingen allemaal duidelijk gemaakt!

Kennismaking

Vliegen wordt door velen gezien als een prachtige bezigheid. Menig vlieger is ooit begonnen met een proefles. De proefles is uitermate geschikt om te ervaren hoe het is om een vliegtuig te besturen. De proefles wordt ook veelvuldig als daguitje gebruikt of wordt als cadeau aangeboden.


Uitleg werking vliegtuig

In ontspannen en prettige sfeer wordt u in eerste instantie op heldere en praktische wijze uitgelegd hoe het kan dat een vliegtuig vliegt. Ook wordt de besturing nader verklaard en natuurlijk zal de uitleg van de instrumenten niet ontbreken. De uitleg wordt eenvoudig gehouden, het gaat immers alleen om een eerste kennismaking.

Imposante ´klokjes´...
De werking van de belangrijkste instrumenten wordt allemaal uitgelegd!

Na de uitleg volgt de walk around, in de luchtvaart ook bekend als pre-flight inspection. Deze inspectie dient altijd voor aanvang van een vlucht te worden uitgevoerd. U zult merken dat vliegen en veiligheid niet voor niets nauwgezet samen gaan...

Inspectie van het vliegtuig voor aanvang vlucht...
Inspectie van het vliegtuig.

Na afronding van de walk around neemt u plaats in het vliegtuig en zal de instructeur de checklist met u doornemen, tot en met de start van de motor. Het spannende is dat u dit al zelf gaat doen!

Nadat de motor loopt, wordt de checklist verder afgewerkt en wordt naar de startbaan getaxied. Tijdens het taxiŽn wordt meteen duidelijk dat dit anders gaat dan sturen in een auto. Bijna iedereen wil namelijk aan de yoke (het stuur) draaien, maar het vliegtuig reageert daar echter niet op. Richtingsveranderingen op de grond worden namelijk met het voetenstuur bewerkstelligd.


Op de baan

Alvorens de startbaan op te rijden, volgen nog een aantal laatste controles. Eenmaal op de baan geeft u vol gas. Het toestel begint te versnellen...

Wanneer het toestel voldoende luchtsnelheid heeft, trekt u op aanwijzing van de instructeur de yoke naar u toe en vliegt het toestel zich los van de baan. Een sensatie die u nooit meer vergeet!

De aanloop is begonnen...

 

...nog onvoldoende snelheid om los te komen...

 
...verder versnellen...
 
...bijna voldoende snelheid...
 
...nu rustig aan de stick trekken...
 
...het neuswiel is al los...
 
...de zwaartekracht is getart!
 
...op weg naar een mooie vlucht...

Zelf de ´kist´ lostrekken van de baan, gewoonweg een prachtige sensatie!

Van de take off kunt u een kort filmpje bekijken:

Bestand Grootte
De take off.wmv

4.230 kB


In de lucht

In de lucht laat de instructeur u kennis maken met diverse vliegbewegingen, zoals bochten, klimmen en dalen. In overleg kan ook een steile bocht of een overtrek worden uitgevoerd.


De landing

Aan het eind van de vlucht vliegen we het verkeercircuit van de vliegveld Teuge weer binnen. En -als het u lukt- mag u het vliegtuig zelfs tot vlak voor de landingsbaan brengen! De instructeur zal tenslotte de landing verrichten.

"Relax, it's just a landing..."
De laatste fase van de vlucht is de landing.

Van de landing kunt u een kort filmpje bekijken:

Bestand Grootte
De landing.wmv

8.099 kB

Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan de vlucht met u worden nabesproken. Na de proefles heeft u in grote lijnen de kunst van het vliegen ervaren. Indien u dat wilt, kunt u natuurlijk meteen uw eerste 'echte' les plannen. Na een aantal uren vliegen zult u gaan ervaren dat vliegen een techniek is die zeer zeker onder de knie te krijgen is en het zal u verbazen hoe snel dat proces verloopt!

Een uitspraak die wij vaak horen, is: “Als ik geweten had dat het zo geweldig is om zelf te vliegen, dan had ik jaren geleden al een brevet gehaald”. Zorg dus dat u niet te laat bent. Wij zien u graag terug bij Aero Center Teuge!


U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over onze website verzenden aan Aero Center Teuge.